2014. szeptember 15., hétfő

Mérgező a paradicsom zöld része

Először is a paradicsom gyümölcs. A definíció szerint gyümölcsnek nevezzük a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait, zöldségnek pedig a növény ehető részeit hívják.

Ezért botanikai besorolás szerint a paradicsom vitathatatlanul gyümölcs, a répa pedig zöldség. Aki úgy gondolja elég önkényes ez a megállapítás, talán igaza lehet, de végső soron minden tudományt az előttünk élő emberek írtak, és ha nagyon okosak leszünk, vagy belátjuk, hogy igazuk volt, vagy kitalálunk valami okosabbat, amit elfogad a tudományos (ismét önkényes) közösség.

A paradicsom zöld része, amit a legtöbben kivágnak, a szár fürt csatlakozásánál bizony mérgező. Mérgező hatású szolanint tartalmaz. Agyi ödémát és kómát is okozhat, persze csak nagy mennyiségben. Minél zöldebb egy paradicsom, annál nagyobb a szolanin tartalma. Az éretlen paradicsom tehát mérgező, továbbá a paradicsom zöld részei is. Persze ahhoz, hogy meghalj 1-2 kg-ot kéne megenned belőle egyszerre, frissen leszedve savanyítás nélkül. (Savanyítás 1/3-ára csökkenti, de nem szünteti meg a szolanintartalmát)

A burgonya is tartalmaz szolanint, azonban a paradicsommal ellentétben éréssel nő a szolanin tartalma. A kicsírázott öreg burgonya akár 30-szor több szolanint tartalmaz, mint az újkrumpli. A csírája pedig akár mérgező is lehet. Mivel a szolanin főként a felszín közelében koncentrálódik, a zöld héjú vagy kicsírázott gumókat a főzés előtt vastagon meg kell hámozni, és sok vízben kell főzni, hogy a mérgező anyag kioldódjon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése